وزوز گوش ضربانی چیست؟ (علائم + درمان)
وزوز گوش یکی از مشکلات شایعی است که در تمام سنین با آن موجه هستیم. وزوز گوش صداهای ممتد یا پیوستهای است که از درون بدن احساس میشود میتواند بهصورت خشخش، وزوز، سوت و… باشد. وزوز گوش بر اثر قطع ارتباط میان صداهایی است که گوش میشوند و روشی که مغز آن را تفسیر میکند، رخ میدهد. بهطور معمول صدای وزوز تنها توسط فرد شنیده میشود که به آن وزوز گوش ذهنی گفته میشود. اما گاهی اوقات وزوز گوش بهصورت عینی یا سابجکتیو است که توسط پزشک نیز قابل شنیدن است. در برخی مواقع و بهصورت نادر نیز این امکان وجود دارد که این صدا همگام با ضربات قلب شنیده شود که به آن وزوز گوش ضربانی، عروقی و یا ریتمیک میگویند.
وزوز گوش ضربانی چیست؟
وزوز گوش ضربانی، نوعی صدای ریتمدار است که بهصورت همزمان با صدای قلب شنیده میشود و برخلاف انواع دیگر آن منشاً فیزیکی دارد و بهدلیل بروز اختلال گردش خون در اطراف گوش بهوجود میآید. این نوع از وزوز گوش یک بیماری نیست بلکه نشاندهنده شرایطی مانند بیماری قلبی یا بیماریهای عروقی است که بر رگها و شریانهای شما تاثیرگذار است. مانند وزوز گوش، وزوز ضرباندار نیز ممکن است توانایی شما برای تمرکز، خواب یا کار را مختل کند. برخی از افرادی که وزوز گوش یا وزوز ضرباندار دارند، دچار افسردگی یا اضطراب میشوند. مهمتر از همه، وزوز ضرباندار ممکن است یک علامت – و اولین هشدار شما – باشد که شما یک بیماری جدی دارید.
علائم و نشانههای وزوز گوش ضربانی
متداولترین نشانه وزوز گوش ضربانی صدای ضربان منظم است که این صدا با تپش قلب بیمار همزمان است. به عبارت دیگر، تند یا کند بودن ضربان قلب، با صدای وزوز گوش همخوانی دارد و شدت وزوز گوش به اندازه ضربان و تپش قلب بستگی دارد. ضربان یا صدا ممکن است متناوب یا ثابت باشد. بسیاری از بیماران مبتلا به وزوز ضرباندار علائم خود را منحرفکننده و بلند میدانند و در زندگی روزمره آنها اختلال ایجاد میکنند. وقتی پزشکان مواردی از وزوز گوش را بررسی میکنند، به ندرت یک علت قابل شناسایی برای این مشکل پیدا میکنند. با وزوز ضرباندار، احتمال یافتن یک علت خاص بیشتر از شکل غیرضرباندار است، اما هنوز شناسایی علت قطعی آن دشوار است. از عوامل متعددی که در وزوز گوش ضربانی نقش دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش عمومی فشار خون
برخی عوامل که بهصورت طبیعی و بر اثر فعالیتهای بدن مانند کم خونی، پرکاری تروئید، ورزشهای سنگین و بارداری میتوانند شدت و سرعت جریان خون بدن را افزایش دهند.
- افزایش موضعی فشار خون
گاهی اوقات، جریان خون در یک بخش از بدن افزایش مییابد. برای مثال تومورها میتوانند باعث وزوز گوش شوند. البته این تومورها خوشخیم و غیرسرطانی هستند.
- آترواسکلروز
آترواسکلروز بهدلیل، پلاکهای چربی و کلسترول با چگالی پایین که سبب سختی دیواره سرخرگها میشود، باعث جریان خون توربولانت میشوند و وزوز گوش ایجاد میکنند.
- افزایش حساسیت
آسیب دیدن پرده گوش و عفونت گوش میانی، میتوانند باعث کاهش شنوایی و افزایش حساسیت مغز به صداهایی که در بدن تولید میشوند، شود.
- فشار جمجمه
افزایش ایدیوپاتیک فشار داخل جمجمه، باعث بروز عواملی مانند مشکلات بینایی، سردرد و وزوز گوش وزوز گوش ضربانی شود. علت دقیقی برای افزایش فشار درون جمجمه ایدیوپاتیک نیست. اما افرادی که دچار اضافهوزن شدهاند، بیشترین احتمال ابتدا به این بیماری را دارند.
درمان وزوز گوش ضربانی
وزوز گوش ضربانی به علتهای زمینهای بستگی دارد. بسیاری از شرایطی که باعث وزوز ضرباندار میشوند را میتوان با دارو و تغییر سبک زندگی درمان کرد. درصورتیکه پزشک بتواند بیماری زمینهای که باعث بروز این اختلال میشود را بیابد، با درمان آن مشکلات مربوطبه وزوز گوش را برطرف میکنند. سونوگرافی، امآرآی، آنژیوگرافی، استفاده از اشعه ایکس و انجام آزمایش خون روشهایی هستند که برای تشخیص این بیماری مورد استفاده قرار میگیرند. در صورت تشخیص اختلال توسط پزشک، از روشهای زیر برای درمان استفاده میشود:
- صدادرمانی
در اغلب مواقع، درمان قطعی وجود ندارد. به همین دلیل با استفاده از راهکارهایی مانند دستگاههای الکترونیکی علائم مربوط به وزوز گوش ضربانی را کاهش میدهند.
- مراجعه به مشاور
روانشناس با استفاده از ترفندهایی به بیمار کمک میکند تا کمتر متوجه وزوز گوش باشد و دیدگاه و احساس خود را نسبتبه آن تغییر دهد.
- استفاده از سمعک
سمعک میتواند به افرادیکه کمشنوایی دلیل وزوز است، در بهبود علائم کمک کند.
- شستشوی گوش
در بسیاری از مواقع، پاکسازی جرمهای گوش میتواند باعث برطرف شدن انسداد گوش و از بین رفتن علائم وزوز گوش ضربانی شود.
- درمان بیماریهای عروقی
شایعترین دلیل بروز وزوز گوش، بیماریهای عروقی است که برای درمان آن ممکن است از دارو، جراحی یا روشهای دیگری استفاده شود.
- دارو درمانی
استفاده از داروها بهطور کامل باعث قطع علائم نمیشوند، اما تاثیر زیادی در کاهش عوارض و تسکین آنها دارند. همچنین گاهی اوقات پزشک با جایگزین کردن داروهایی که بیمار مصرف میکند، به رفع اختلال کمک میکند.
آیا باید وزوز گوش ضربانی را جدی بگیریم؟
وزوز گوش ضربانی با فرم رایجتر و ثابت وزوز گوش متفاوت است. وزوز ضرباندار زمانی اتفاق میافتد که چیزی جریان خون شما را تغییر دهد. ممکن است نتوانید از بیماری زمینهای که باعث وزوز گوش ضربان دار می شود جلوگیری کنید. در حالی که حتی وزوز ضربان دار اغلب خوشخیم است، به احتمال زیاد یک منبع قابل شناسایی دارد و ممکن است اولین علامت یک بیماری زمینهای جدیتر باشد. وزوز ضرباندار گاهی اوقات خودبهخود از بین میرود، با این حال، از آنجایی که میتواند ناشی از شرایط بالقوه خطرناک باشد، بیمارانی که علائم وزوز ضرباندار را تجربه میکنند باید تحت یک ارزیابی پزشکی کامل قرار گیرند. خوشبختانه، وزوز ضرباندار اغلب میتواند با موفقیت درمان و پس از شناسایی علت زمینهای درمان شود.
جمعبندی
وزوز گوش را براساس ریتم آن به دو دسته مداوم و ضرباندار تقسیم میکنند که وزوز گوش ضربانی یک نوع نادر از وزوز گوش است که برخی افراد آن را احساس میکنند و علت آن نیز تغییر در جریان خون اطراف گوش است. در واقع این عارضه نشاندهنده بیماریهای مربوط به گوش است. این اختلال بهطور عادی برطرف نمیشود و تحمل آن نیز کمی دشوار بهنظر میرسد. بنابراین رعایت بهداشت گوش و مراجعه به پزشک میتواند در عدم ابتلا به وزوز گوش یا کاهش اختلالات مربوط به آن کمک کند.
دیدگاهها (0)